Kosttilskud og immunforsvar 🔥

I vores kost kan vi spise os til mange sunde næringsstoffer og så give et ekstra boost med kosttilskud.

70-80% af vores immunforsvar sidder i fordøjelsen og derfor er det, at vores tarmbakterier er så vigtige.
Tarmbakteriebalancen også kaldet mikrobiota, er fundamentet for et stærkt immunforsvar.

Du kan bl.a. styrke det ved at:
• Spise fiberrigt - da fibrene er gode for tarmbakterierne.
• Spise gavnlige tarmbakterier via kosten - f.eks. A38, Acido, Kefir eller fermenterede grøntsager.
• Undgå mad der forstyrrer mikrobiotaen, som raffinerede kulhydrater, konserveringsmidler og mad dernindeholder emulgatorer (dressinger og pålægssalater)
• Tag et tilskud af probiotika, som er gavnlige tarmbakterier, som kosttilskud. Det findes som pulver, kapsler og dråber - altså til alle aldre.

Vitaminer og mineraler

Immunforsvaret er, ud over de gode bakterier i tarmene, også afhængigt af, at der er tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler tilstede i kroppen.
Vitaminer og mineraler spiller sammen, derfor anbefaler jeg altid, at tage en god multi vitamin/mineral som basis. 

Nogle vitaminer og mineraler har vist sig at have særlig betydning for immunforsvaret. Dem kan du med fordel tage ekstra tilskud af netop nu.

D-vitamin

D-vitamin kaldes også for immunforsvarets batteri. T-dræber-cellerne i immunforsvaret kan ikke komme i gang med deres arbejde, hvis der mangler D-vitamin i kroppen. D-vitamin kan også være med til at bremse cytokinerne (immunforsvaret budbringere), hvis de kommer ud af kontrol.

Undersøgelser viser, at rigtigt mange danskere har for lavt niveau af D-vitamin i kroppen. Vi danner D-vitamin, når solen rammer huden, men fordi vi bor på de nordlige breddegrader, så eksponeres vi ikke nok for solen til at holde et højt nok D-vitamin niveau igennem efteråret og vinteren.
Heldigvis er det til at gøre noget ved.

D3-vitamin-tilskud fås som kosttilskud til hele familien.
Vælg mellem: kapsler, dråber og spray.
Det bedste vil være, hvis vi kunne kende vores niveau i kroppen, derfor kan du med fordel få det målt hos egen læge. Uanset hvad, så anbefaler jeg at tage et tilskud, særligt i efterårs- og vintermånederne.  

C-vitamin

C-vitamin har ligeledes stor betydning for immunforsvaret. Det medvirker til både at øge antallet og effekten af de hvide blodlegemer i immunforsvaret. C-vitamin har ligesom D-vitamin også evne til at bremse en cytokinstorm i kroppen.

Mennesker er et af de meget få pattedyr, der ikke selv kan producere ekstra C-vitamin under sygdom. Vi skal derfor have det tilført udefra. C-vitamin er et vandopløseligt vitamin. Bl.a. derfor er det en god ide at tage det flere gange dagligt, da det ikke lagres i kroppen. C-vitamin findes både som flydende, pulver, tyggetabletter (kan evt knuses) og tabletter.

C-vitamin i store doser er ikke farligt. Eneste bivirkning er diarré, og det betyder blot at du skal sætte dosis lidt ned. Hvis du har taget C-vitamin i store doser i lidt længere tid, så er det en god ide at trappe roligt ud når du ikke mere har brug for de høje doser, frem for at stoppe brat. På den måde kan kroppen bedre følge med.

Zink

Zink er vigtig for rigtigt mange funktioner i kroppen – herunder ikke mindst immunforsvaret. Zink er bl.a. nødvendig for dannelse af lymfocytter og for immunsystemets B- og T-celler. Studier har vist at zink virker hæmmende på virus og det har vist at kunne forkorte forkølelser. Derfor kan et ekstra tilskud af Zink lige nu være en rigtig god ide. Zink findes som smeltetabletter og som piller og kapsler.

A-vitamin

A-vitamin spiller også en stor rolle i immunforsvaret. Det har både styrkede og regulerende egenskaber. Derudover har det også en stor rolle for kroppens slimhinder. Virus sætter sig ofte på slimhinderne da de befinder sig i de åbninger i kroppen, som virus kommer ind af. Det kan derfor være klogt at styrke slimhinderne mest muligt netop nu. En god kilde til naturligt A-vitamin er en kvalitets levertran. Her slår du flere fluer med et smæk, da du samtidig får de vigtige omega-3 fedtstoffer med. En god kvalitets levertran er fri for tungmetaller og er ikke harsk.
Forslag til daglig dosis: Voksne: ½-1 tsk efter dosis på flasken.
Børn, der spiser meget leverpostej eller spiser en god kvalitets multivitamin, får ofte deres A-vitamin dækket på den måde. De kan i stedet for levertran få en almindelig god kvalitets fiskeolie.

Husk den gode søvn

Immunforsvaret afhænger ikke kun af fordøjelsen og vitaminer og mineraler. Søvnen er også urolig vigtig for et velfungerende immunforsvar. Det hænger ikke mindst sammen med stoffet melatonin, der dannes i hjernen, mens vi sover. Melatonin har bl.a. betydning for T-hjælper cellerne i immunsystemet.

Melatonin-produktionen påvirkes i høj grad af lys. Den mest optimale melatonin-produktion opstår, når vi får dagslys om dagen og mørke om natten. Det er derfor en rigtig god ide at komme ud og gå en tur hver dag, også selvom det er overskyet. Lyset gennem skyerne har mange gange større effekt end indendørs belysning.

Prioriter desuden højt at få sovet tilstrækkeligt hver nat og gerne i 100 % mørke. Brug mørklægningsgardiner eller søvnbriller. Undgå det blålige lys fra smartphones, tablets, TV og computere om aftenen. Hvis du har brug for dine skærme om aftenen, så indstil dem på ”night shift” så de blålige toner udskiftes med rødlige.

Sindstilstanden påvirker også dit immunforsvar

Immunforsvaret påvirkes også af vores sindstilstand. Hvis du er meget stresset eller bekymret, så kan det påvirke dit immunforsvar negativt. Brug gerne yoga, vejrtrækningsøvelser, mindfulness mv. til at hjælpe dine tanker og dit nervesystem til ro. Flere tilbyder hjælp og undervisning online netop nu inden for alle disse felter.

Husk at basis for et stærkt immunforsvar i høj grad hænger sammen med en sund fordøjelse samt at kroppen ikke mangler de livsvigtige vitaminer og mineraler.

×